Μυστικά Επιτυχίας

 

 

  • Αφήνετε πάντα τη γέμιση να κρυώσει πριν τη στρώσετε στο φύλλο
  • Αφήνετε την πίτα ή τα πιτάκια με σφολιάτα να «ξεκουραστούν στο ψυγείο για 15-20 λεπτά προτού τα ψήσετε. Έτσι πετυχαίνετε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Κάθε φορά που φτιάχνετε πίτα με Χωριάτικη Ζύμη, ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης μόλις τη βγάλετε από το φούρνο και σκεπάστε την αμέσως με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την έτσι για 10 λεπτά. Έτσι θα διατηρηθεί τραγανή και φρέσκια για πολύ καιρό.
  • Ingredients3Για πίτα με Χωριάτικη Ζύμη προτιμήστε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 36 εκ. Στρώνοντας το τετράγωνο φύλλο σε τέτοιο ταψί έχετε τη δυνατότητα να τυλίξετε τις άκρες στριφτά και να σουρώσετε λίγο τα πάνω φύλλα.

‘Oταν φτιάχνετε πίτες με Φύλλο Κρούστας για Πίτες, μπορείτε να χτυπήσετε 1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα με 1 αυγό και μπορείτε να το περιχύσετε στην πίτα σας πριν την ψήσετε. Θα γίνει ακόμη πιο αφράτη.

  • ‘Oταν ετοιμάζετε γεμίσεις με χόρτα, αποφεύγετε το βράσιμο. Μπορείτε να μαράνετε τα χόρτα, είτε στον ατμό, είτε κόβοντάς τα και τρίβοντάς τα με λίγο αλάτι και μυρωδικά. Έτσι οι πίτες σας θα γίνουν ακόμη πιο νόστιμες.
  • Κλείνετε τα σφολιατάκια βουτύρου στρογγυλά χωρίς να πιέζετε τις μύτες από τα δοντάκια, αλλά βρέχοντας και πιέζοντας τις βάσεις τους. Έτσι μετά το ψήσιμο θα διατηρηθεί το οδοντωτό ντεκόρ.

‘Oταν χρησιμοποιείτε Φύλλο Κρούστας Χρυσή Ζύμη είτε για πίτες είτε για γλυκά και η διαδικασία γεμίσματος είναι χρονοβόρα, απλώστε τα ξεπαγωμένα φύλλα κρούστας σε επίπεδη επιφάνεια και σκεπάστε τα με μια καθαρή υγρή πετσέτα. Έτσι θα διατηρήσουν την υγρασία τους σταθερή και δεν θα ξεραθούν.

  • Χρησιμοποιείτε πάντα βούτυρο καλής ποιότητας για το άλειμμα των φύλλων κρούστας για γλυκά. Τα αυθεντικά γλυκά Ανατολής φτιάχνονται πάντα με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο. Αν βέβαια προτιμάτε λιγότερο πλούσια γεύση μπορείτε να χρησιμοποιείτε ½ φρέσκο βούτυρο και ½ μαργαρίνη.
  • Στα σιροπιαστά γλυκά, εκτός από το άλειμμα των φύλλων, μπορείτε αφού ετοιμάσετε το γλυκό σας να προσθέσετε βούτυρο μέχρι το ½ του ταψιού. Έτσι θα ψηθεί μέσα στο βούτυρο. Στην περίπτωση αυτή, στραγγίζετε το βούτυρο 10 λεπτά πριν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο. Το μυστικό αυτό είναι αραβικό. Αποδίδει άριστο αποτέλεσμα μόνο όταν χρησιμοποιείτε φύλλο κρούστας ειδικό για γλυκά. Έτσι το γλυκό δεν επιβαρύνεται, αφού το πολύ λεπτό φύλλο κρούστας απορροφά βούτυρο μέχρι ενός σημείου.

‘Oσο πιο πολύ διαρκεί το ψήσιμο τόσο πιο τραγανά και νόστιμα γίνονται τα σιροπιαστά σας. Το ψήσιμο μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά στους 180°C έως 12 ώρες στους 80°C. Τα μεγαλύτερα κομμάτια απαιτούν πιο αργό ψήσιμο.

  • Στη γέμιση του μπακλαβά εκτός από καρύδια μπορείτε να χρησιμοποιείτε, σε συνδυασμό ή μόνα τους, φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα. Για ακόμη πιο μοντέρνες γεύσεις μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα ή χουρμάδες και λουκούμια.