Αγκιναρόπιτα

Αγκιναρόπιτα

Για ένα ταψί
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C. Ρίχνουμε το ½ φλιτζ. ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, τις αγκινάρες, το μισό μάτσο άνηθο, την πατάτα και τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.  Αφού σοτάρουμε καλά όλα τα υλικά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο και τη γαλέτα. Προσέχουμε να μην μείνουν υγρά από το σοτάρισμα. Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, χτυπάμε ελαφρώς σε ένα μπολάκι τα 2 αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους χρησιμοποιώντας πινέλο. Ξετυλίγουμε τα φύλλα κρούστας, τα απλώνουμε σε μία επίπεδη επιφάνεια και τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ώστε να μην ξεραθούν όσο φτιάχνουμε την πίτα. Στρώνουμε στη βάση του ταψιού 5 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ελαφρώς ένα-ένα με το πινέλο. Απλώνουμε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα. Αν περισσεύουν τα φύλλα έξω από το ταψί, τα τυλίγουμε πάνω από την πίτα σαν πλαίσιο και τα λαδώνουμε πολύ καλά.

Βήμα 3

Χαράζουμε τα κομμάτια με ένα μαχαίρι πριν βάλουμε την πίτα στο φούρνο, προσέχοντας όμως να μην κόψουμε μέχρι κάτω. Ψήνουμε την αγκιναρόπιτα για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Δείτε το μυστικό για τέλειες πίτες με φύλλο κρούστας:

Δείτε την τεχνική για τέλειο κόθρο στο ειδικό βίντεο που εφτιαξε η Χρυσή Ζύμη:

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
1½ φλιτζ. (περίπου) ελαιόλαδο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
6 – 8 φρέσκες αγκινάρες, μόνο τα καπέλα, κομμένες σε φέτες
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1 μέτρια πατάτα, τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη
2 καρότα, τριμμένα στη χοντρή μεριά του τρίφτη
αλάτι – πιπέρι
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
2 μεγάλα αυγά
1 φλιτζ. γραβιέρα, τριμμένη (να είναι λίγο πικάντικη)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμυρές
Πίτες