Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι

Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι

Για ένα ταψί
Δύσκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Δύσκολη

Βήμα 1

Βάζουμε σε βαθύ μπολ τα αβγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη. Ζεσταίνουμε το γάλα. Με την κουτάλα της σούπας, παίρνουμε μία κουταλιά από το γάλα και το ρίχνουμε στο μίγμα αβγών-ζάχαρης, χτυπώντας με το σύρμα. Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά. Ρίχνουμε το μίγμα στο ζεστό γάλα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς. Βράζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Ανακατεύουμε συχνά για να μην πιάσει κρούστα. Στο μεταξύ βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Παίρνουμε λίγο περισσότερο από τη μισή ποσότητα κανταϊφιού, το αφρατεύουμε με τα χέρια μας για να ξεχωρίσουν οι ίνες και το απλώνουμε στο πυρέξ. Σε κατσαρολίτσα λιώνουμε τα 170 γραμμ. μαργαρίνης και με τη μισή ποσότητα ραντίζουμε το καταΐφι. Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την απλώνουμε πάνω από το καταΐφι φροντίζοντας να πάει παντού. Αφρατεύουμε και το υπόλοιπο καταΐφι και το απλώνουμε επάνω από την κρέμα ώστε να την καλύψει καλά.

Βήμα 3

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175˚C, για 1 ώρα και 10’. Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Βράζουμε για 10’. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ξαφρίζουμε το σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το σιρόπι.

Βήμα 4

Βγάζουμε το γλυκό, το τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία και το σιροπιάζουμε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Καταΐφι Χρυσή Ζύμη
170 γραμμ. μαργαρίνη

Για την κρέμα
1.200 ml φρέσκο γάλα πλήρες
180 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γραμμ. ζάχαρη
5 αβγά
2 μασουράκια βανίλιας
Ξύσμα ½ μέτριου λεμονιού
2 κουταλιές βούτυρο
μαργαρίνη

Για το σιρόπι
600 γραμμ. ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
450 ml νερό
2 κουταλιές κονιάκ
1 μασουράκι βανίλια
1 κουταλιά μαργαρίνη
1 κομμάτι κανέλα ξύλο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Φλούδα λεμονιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυκές