Kaab el ghazal (τα κέρατα της γαζέλας)

Kaab el ghazal (τα κέρατα της γαζέλας)

Για 20 τεμάχια
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Φτιάξτε τη γέμιση

Βγάλτε από τους χουρμάδες τα κουκούτσια, βάλτε τους στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τους. Σε ένα μπολ βάλτε τους χουρμάδες, τα τριμμένα αμύγδαλα, τα τριμμένα φιστίκια, την κανέλα, το καρδάμωμο, το ροδόνερο και το μέλι και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.

Ετοιμάστε τα πιτάκια

Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι. Πάρτε τα 2 φύλλα Σφολιάτας Χρυσή Ζύμη και ανοίξτε τα με πλάστη μέχρι να έχετε 2 πολύ λεπτά φύλλα, σχεδόν διάφανα. Κόψτε τα φύλλα με μια ρόδα κοψίματος σε 20 παραλληλόγραμα κομμάτια διαστάσεων 6 x 10 εκ.

Με ένα κουτάλάκι μοιράστε τη γέμιση επάνω στα κομματάκια των φύλλων. Βρέξτε με λίγο νερό τις άκρες του μικρού φύλλου και διπλώστε το με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα της ημισελήνου, που είναι τυπικό αυτού του γλυκού. Πιέστε με προσοχή με το δάχτυλό σας στο σημείο όπου ενώνονται τα φύλλα για να κολλήσουν και κόψτε με μαχαίρι ή ροδέλα πίτσας τα μέσα ώστε να λυγίσει λίγο στη μέση. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια. Αλείψτε τα με τον κρόκο του αυγού, αφού τον χτυπήσετε σε ένα μπολ με αυγοδάρτη και λίγο γάλα. Τοποθετήστε τα πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήσιμο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε τα πιτάκια για περίπου 20΄ στο κέντρο του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθεί η ζύμη. Μην τα παραψήσετε επειδή σκληραίνουν. Μόλις βγάλετε τα πιτάκια από το φούρνο, τοποθετήστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν για 30΄. Αν θέλετε, μπορείτε να τα ραντίσετε με λίγο νερό και να τα πασπαλίσετε όσο είναι ακόμα ζεστά με άχνη ζάχαρη.

Για τη γέμιση
400 γρ. χουρμάδες
40 γρ. αμύγδαλα, χωρίς
φλούδα τρίμματα
40 γρ. φιστίκια Αράπικα, τρίμμα
1 / 2 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα καρδάμωμο, σε σκόνη
15ml ροδόνερο
30 γρ. μέλι

Για τη ζύμη
1 πακέτο Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη
1 κρόκο αυγού μεσαίου μεγέθους (20 γρ.) – προαιρετικό εφόσον νηστεύετε
Λίγο γάλα- προαιρετικό εφόσον νηστεύετε

Για το πασπαλισμα
Ζάχαρη άχνη