Καταΐφι τυλιχτό με φιστίκι

Καταΐφι τυλιχτό με φιστίκι

1 ώρα και 40 λεπτά
Δύσκολο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Δύσκολο

Βήμα 1

Απλώνετε το καταΐφι τραβώντας με τα δάκτυλά σας και το βάζετε σε μεγάλο ταψί. Το σκεπάζετε με νωπή πετσέτα. Περιχύνετε με το μισό βούτυρο και παίρνε- τε τούφες καταΐφι ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα γλυκά σας.

Βήμα 2

Αναμειγνύετε σε μπολ τα φιστίκια εκτός από μια μικρή ποσότητα, τη βανίλια, 2 κουταλιές νερό, το ασπράδι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Τοποθετείτε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα πάνω σε κάθε τούφα καταϊ- φιού (στην μία άκρη) και τυλίγετε σε ρολά. Τοποθετείτε τα ρολά σε ταψί το ένα κοντά στο άλλο. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε στους 180ο C πε- ρίπου 45’-50’, μέχρι τα ρολά να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5’-6’, αφαιρείτε το ξυλάκι της κανέλας, περιχύνετε το γλυκό όταν είναι χλιαρό. Πασπαλίζετε το καταΐφι με λίγη ψίχα από φιστίκια Αιγίνης.

!Το καταΐφι είναι από τα πιο γνωστά σιροπιαστά και το συντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλλάζει η λιπαρή ύλη ανάλογα με την περιοχή (αν παράγει ελαιόλαδο ή βούτυρο), καθώς και η γέμιση (καρύδια, φιστίκια ή αμύγδαλα ή μείγμα αυτών).

Δείτε την τεχνική σιροπιάσματος στο ειδικό βίντεο που εφτιαξε η Χρυσή Ζύμη:

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία καταΐφι Xρυσή Ζύμη
600 γρ. φιστίκια Αιγίνης
ελαφρά καβουρντισμένα
και ψιλοκομμένα
250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
λίγη εσάνς ή σκόνη βανίλια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 ασπράδι από 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
ο χυμός από ½ λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα