Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα

Για ένα τετράγωνο ταψί
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Κιμαδόπιτα

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Χοντροκόβουμε τα καρότα και το σέλερι και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με την βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Με το που πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για να μην πικρίσει. Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και την μπίρα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Αυτό μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά.

Βήμα 2

Αφαιρούμε απο την φωτιά, ρίχνουμε δεντρολίβανο και θυμάρι για γεύση και άρωμα. Προσθέτουμε ακόμα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Το τυρί θα δέσει όλη τη γέμισή μας. Τέλος, μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Λαδώνουμε ένα ταψάκι ( 25*35 εκ ).

Βήμα 3

Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί). Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου). Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της κιμαδόπιτας. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά. Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά μας και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού. Χαράσσουμε την πίτα μας σε 12 κομμάτια.

Βήμα 4

Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα μας. Τοποθετούμε την κιμαδόπιτα στη υψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα. Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 2 σέλερι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 150-200 γρ. πελτέ
  • 1 κιλό κιμάς χοιρινός
  • 1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 330 ml μαύρη μπίρα
  • 4 κλωναράκια δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 4 κλωναράκια θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι