Κρεατόπιτα με μοσχάρι κοκκινιστό (Πετιβιέ)

Κρεατόπιτα με μοσχάρι κοκκινιστό (Πετιβιέ)

Για ένα ταψί 25εκ
Δύσκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Δύσκολη

Για τη μπεσαμέλ

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για λίγο. Σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Μόλις το μείγμα απορροφήσει την πρώτη δόση, ρίχνουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (5 εκ.) και προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει και το κρέας ένα ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα δαμάσκηνα, την μπύρα, τον κύβο και τη δάφνη και ανακατεύουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια) και σιγοβράζουμε για 1 ½- 2 ώρες με κλειστό το καπάκι (κάθε 30 λεπτά ρίχνουμε και μία ματιά). Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη δάφνη, πατάμε το κρέας με 1 πιρούνι ίσα ίσα να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμισή μας περίπου 30 λεπτά.

Για την πίτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα. Σε ένα ταψί με λαδόκολλά (25*35) στρώνουμε το 1 φύλλο της σφολιάτας. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στο κέντρο του φύλλου και φροντίζουμε να την απλώσουμε κυκλικά. (Στρώνουμε σε έναν νοητό κύκλο). Μετά στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τη γέμιση. Αλείφουμε περιμετρικά την σφολιάτα μας με τον κρόκο και καλύπτουμε από πάνω με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Κολλάμε καλά τα δύο φύλλα, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα γύρω γύρω (δημιουργούμε μία κυκλική πίτα) και γυρίζουμε τις άκρες προς τα πάνω. Αλείφουμε την σφολιάτα μας με το υπόλοιπο αυγό. Ψήνουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και μετά κόβουμε.

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 800 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 κρόκους

Για την γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο, χοντροκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα στην μέση και σε ροδέλες
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας ελιά
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 7 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
  • 330 ml μαύρη μπύρα
  • 1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο
  • 1 φύλλο δάφνης

Για την πίτα