Μελιτζανόπιτα Σαντορίνης

Μελιτζανόπιτα Σαντορίνης

1 ώρα & 10 λεπτά
Μέτριας Δυσκολίας
Για 1 ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για 1 ταψί

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις τρίβετε και τις ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε στην άκρη. Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το βούτυρο και τα ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις έχετε ξεπλύνει και τις έχετε στύψει καλά.

Βήμα 2

Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 15’. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά, το χλωροτύρι ή τη φέτα, τα από τη γραβιέρα, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.

Βήμα 3

Τοποθετείτε σε επίπεδη επιφάνεια 2 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο αλειμμένα με λάδι. Απλώνετε από πάνω το από τη γέμιση ομοιόμορφα. Διπλώνετε σε ρολά τα φύλλα με τη γέμιση ξεκινώντας από τις δυο απέναντι πλευρές μέχρι που τα δύο ρολά να συναντηθούν στο κέντρο. Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Πασπαλίζετε με την υπόλοπη τριμμένη γραβιέρα.

Βήμα 4

Χτυπάτε το έκτο αυγό με το υπόλοιπο λάδι και περιχύνετε την πίτα. Την ψήνε- τε 60’-70’ στους 180° C. Σερβίρετε την πίτα ζεστή.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

10 φύλλα κρούστας για πίτες Xρυσή Ζύμη
½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 ½ κιλό άσπρες μελιτζάνες Σαντορίνης
2 κρεμμύδια τριμμένα
½ φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γρ. χλωροτύρι ή φέτα τριμμένα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
2 κουτ. σούπας βούτυρο
5 αυγά και 1 ολόκληρο, ελαφρά χτυπημένα
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμυρές
Πίτες