Μυρωδάτη χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και μυρωδικά

Μυρωδάτη χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και μυρωδικά

1 ώρα
Για 6-8 άτομα
Μέτριας Δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Δημοσιεύτηκε στο “Γαστρονόμο”

Μέτριας Δυσκολίας

Βήμα 1

Αναμειγνύετε όλα τα χορταρικά, τα αλατοπιπερώνετε και τα τρίβετε με τα χέρια σας.  Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αβγά και ρίχνετε το τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε τα τέσσερα πρώτα φύλλα αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο. Απλώνετε το μισό μείγμα των χορταρικών. Από πάνω απλώνετε το μισό μείγμα των τυριών και τα μισά αρωματικά. Αφού λαδώσετε άλλα δυο φύλλα, τα τοποθετείτε από πάνω και επαναλαμβάνετε την παραπάνω διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα χορταρικών, τυριών και αρωματικών. Σκεπάζετε με τα δυο τελευταία φύλλα, αφού τα λαδώσετε.

Βήμα 3

Αναδιπλώνετε τα πλαϊνά των κάτω φύλλων και σχηματίζετε γύρω από την πίτα ένα στεφάνι ζύμης, τον κόρθο. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι. Χαράζετε την πίτα και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα στον αέρα. Αν χρειαστεί, ανάβετε τις κάτω αντιστάσεις του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

Η πίτα τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη

Για τη γέμιση
1 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα κ.λ.π.)
500 γρ. ξυνομυζήθρα, θρυμματισμένη
1 φλιτζ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
½ φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
2 – 3 αυγά
1 φλιτζ. γιαούρτι
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ. σούπας σουσάμι
ελαιόλαδο για το άλειμμα του φύλλου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμυρές
Πίτες