Μπακλαβάς με ξηρούς καρπούς

Μπακλαβάς με ξηρούς καρπούς

Για ένα ταψί, 30Χ40 εκ.
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς στην λαμαρίνα του φούρνου και τους ψήνουμε στους 160οC για 15 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, με προσοχή να μην καεί. Αφήνουμε να κρυώσουν οι ξηροί καρποί και τους αλέθουμε καλά στο μπλέντερ.

Βήμα 2

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ40 εκ. και απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Από πάνω σκορπίζουμε τους ξηρούς καρπούς σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα  και τα βουτυρώνουμε.

Βήμα 3

Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη ή στο ψυγείο να παγώσει για λίγο για να μπορέσουμε με ευκολία να  κόψουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε στους 150βαθμούς για 1½ ώρα περίπου.

Βήμα 4

Βάζουμε στην κατσαρόλα  τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, την κανέλα και το πορτοκάλι κομμένο στα δύο. Βράζουμε για 1-2 λεπτά, αρχίζοντας να μετράμε το χρόνο από το σημείο βρασμού. Βγάζουμε από το φούρνο τον μπακλαβά και σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι.

Δείτε την τεχνική σιροπιάσματος στο ειδικό βίντεο που εφτιαξε η Χρυσή Ζύμη:

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για γλυκά, Χρυσή Ζύμη
500 γρ. βούτυρο
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. καρύδια

Για το σιρόπι
650 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
80 γρ. γλυκόζη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
2 ξυλάκια κανέλας