Πίτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ανθότυρο και δυόσμο

Πίτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ανθότυρο και δυόσμο

Για 1 παραλληλόγραμμο ταψί
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τον ζωμό να βράσουν έως ότου εξαντληθούν όλα τα υγρά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το ξίδι και το αφήνουμε να βράσει για ακόμα 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια «καραμέλα». Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ σπάμε με πιρούνι το ανθότυρο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα αβγά, τον δυόσμο, το κεφαλοτύρι και αλατοπιπερώνουμε. Προσέχουμε να μη ρίξουμε πολύ αλάτι, γιατί το κεφαλοτύρι είναι αλμυρό. Ενσωματώνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ, αφού πρώτα τα λαδώσουμε ένα ένα. Αδειάζουμε το μείγμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή κρύα.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

10 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μισοφέγγαρο
500 ml ζωμό κοτόπουλου (σπιτικό ή ψυγείου)
200 ml ξίδι μπαλσάμικο
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
500 γρ. ανθότυρο, σε κομματάκια
250 ml κρέμα γάλακτος
2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ κ.σ. μαυροκούκι
½ κ.σ. σουσάμι
αλάτι, πιπέρι