Πίτα με σοκολατένιο παντεσπάνι, μήλα και κεράσια

Πίτα με σοκολατένιο παντεσπάνι, μήλα και κεράσια

1 ώρα & 30 λεπτά
για 12 άτομα
Δύσκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Δύσκολη

Βήμα 1

Βγάζουμε το Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου. Απλώνουμε όλα τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, καλά βουτυρωμένα ένα-ένα. Με οδηγό μια βαθιά φόρμα για κέικ διαμέτρου 23 εκ. τα κόβουμε στρογγυλά, ώστε να μπορούν να καλύψουν τη βάση και τα πλαϊνά της. Τοποθετούμε τα φύλλα στη φόρμα, πιέζοντάς τα καλά και κόβοντας ό,τι τυχόν περισσεύει.Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το λάδι, τα αβγά, το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το μείγμα των ξηρών υλικών σε εκείνο των αβγών σε τρεις ισόποσες δόσεις, χτυπώντας καλά σε κάθε πρόσθεση μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.Ρίχνουμε τον χυλό στη μισοψημένη ζύμη και ψήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε σε στρώσεις τα μήλα και τα κερασάκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1520 λεπτά, έως ότου το παντεσπάνι ψηθεί καλά. Σημείωση: Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει (περίπου 2 λεπτά). Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε τρεις δόσεις κάθε φορά την ανακατεύουμε πρώτα με το βούτυρο και ύστερα χτυπάμε με το μίξερ. Σημείωση: Θέλουμε το μείγμα να σφίξει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε, χτυπώντας, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Το καλύπτουμε με μεμβράνη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.Μόλις κρυώσει η πίτα, απλώνουμε από πάνω την επικάλυψη με σπάτουλα, «πειράζοντας» σε διάφορα σημεία την επιφάνεια με τη μύτη της σπάτουλας για να κάνουμε κορυφές. Το γλυκό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 4-5 διαφορετικών ειδών μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 450 γρ. κερασάκια, στραγγισμένα από το σιρόπι τους

Για το παντεσπάνι

  • 150 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. σκόνη κακάο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 140 ml νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

  • 150 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 325 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας