Πίτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια

Πίτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια

Για 16 μερίδες
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Καθαρίζουμε ένα-ένα τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι. Περνάμε μία πλατιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι με τη σκελίδα του σκόρδου (δηλ. την πιέζουμε να βγάλει τον χυμό της γύρω-γύρω στο σκεύος). Ο,τι μείνει από το σκόρδο το πετάμε.

Βήμα 2

Βάζουμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ½ φλιτζ. ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Αφού περάσουν 5 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Μόλις εξατμιστούν, ρίχνουμε το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε πάλι να στεγνώσει εντελώς το φαγητό. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. Προσθέτουμε θρυμματισμένη την ξινομυζήθρα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τα φύλλα από τη συσκευασία τους και τα ανοίγουμε σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

Βήμα 3

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και απλώνουμε μέσα 4 από τα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι, φροντίζοντας να μην φτάνουμε μέχρι κάτω και αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα. Ψήνουμε την πίτα για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
1½ κιλό μανιτάρια πλευρώτους
1 σκελίδα σκόρδο
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μπαλσάμικο ξύδι
αλάτι – πιπέρι
½ κιλό ξινομυζήθρα
2 μικρά αυγά
½ κρασοπότηρο γάλα, για άλειμμα