Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

60 λεπτά
Για 1 ταψί
Μέτριας Δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας Δυσκολίας

Σιρόπι
Βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, τη ζάχαρη, τον χυμό, τη φλούδα και το λικέρ του πορτοκαλιού, καθώς και το ξυλάκι κανέλας για 20 λεπτά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βήμα 1

Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τους σπόρους βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Βήμα 2

Κρατάμε 3 φύλλα κρούστας στην άκρη και τα υπόλοιπα τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, σουρώνοντάς τα έτσι ώστε να δημιουργηθούν πτυχές. Μόλις τελειώσουμε το 1 φύλλο, βάζουμε δίπλα του το άλλο με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα.

Βήμα 3

Τα φύλλα που κρατήσαμε τα αφήνουμε ξεσκέπαστα ώστε να στεγνώσουν και έπειτα τα κόβουμε με το χέρι σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια (τραβάμε το φύλλο σαν να μαδάμε λουλούδι). Τα ρίχνουμε μέσα στον χυλό ανακατεύοντάς τα καλά, για να υγρανθούν.

Βήμα 4

Ρίχνουμε πάνω στα στρωμένα φύλλα τον χυλό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά, στους 180°C. Το πρώτο μισάωρο στον αέρα και έπειτα στις αντιστάσεις σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.

Σύνθεση

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να τραβήξει τα υγρά και σερβίρουμε με μια κουταλιά γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύµη
4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη
250 ml ελαφρύ ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο (µισό µισό)
250 γρ. γιαούρτι, 2% λιπαρά
½ φλ. γάλα, φρέσκο
1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
1 λοβός βανίλιας (τους σπόρους) ή 2 βανιλίνες

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
250 γρ. ζάχαρη
300 ml φυσικός χυµός πορτοκαλιού
τη φλούδα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1 φλ. του καφέ λικέρ πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυκές