Ρολό καταΐφι με μήλα & σταφίδες

Ρολό καταΐφι με μήλα & σταφίδες

Για 6-8 άτομα
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Πλύνετε και καθαρίστε τα μήλα, αφαιρώντας τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Κόψτε τα σε μια επιφάνεια κοπής σε μικρά κυβάκια.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τα κυβάκια μήλου, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά, το λεμόνι και το νερό. Αφήστε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν καραμελώσουν και απορροφηθούν τα υγρά, αποσύρετε από τη φωτιά.  Λιώστε σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο σε χαμηλή ισχύ και ανακατέψτε το με το ηλιέλαιο. Ανοίξτε το καταΐφι ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ σε επιφάνεια εργασίας και ξάστε το τούφα-τούφα με τα χέρια σας πολύ καλά. Σχηματίστε το καταΐφι σε παραλληλόγραμμο σχήμα, επάνω στην επιφάνεια εργασίας. Αδειάστε επάνω στο καταΐφι τα καραμελωμένα μήλα.

Βήμα 3

Ξεκινήστε να τυλίγετε σε ρολό. Προσέξτε να μην αφήσετε κενά και να τυλίξετε καλά το ρολό και από τα πλάγια. Όταν ολοκληρώσετε το τύλιγμα, δεν θα πρέπει να είναι εμφανής η γέμιση σε κανένα σημείο του ρολού.  Τοποθετήστε το ρολό σε μια βουτυρωμένη, μακρόστενη φόρμα. Περιχύστε το ρολό σας με το μείγμα βουτύρου-λαδιού. Βάλτε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε το ρολό στους 180 °C στον αέρα για περίπου 45΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Παράλληλα βράστε τα υλικά για το σιρόπι σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 8΄10΄ και αποσύρετε.

Βήμα 4

Όταν βγάλετε το ρολό από το φούρνο περιχύστε το με το σιρόπι. Αφήστε να το απορροφήσει και κατόπιν μεταφέρετε το ρολό σε μια πιατέλα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 1/4 φλιτζ. τσαγ. ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 3 μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • ½ φλιτζ. τσαγ. σταφίδες μαύρες
  • 40 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 50ml νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλιτζ. τσαγ. νερό
  • Χυμό από ½ λεμόνι