Σιροπιαστή λεμονόπιτα

Σιροπιαστή λεμονόπιτα

Για 1 μεγάλη λαμαρίνα
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120º C, στον αέρα, ξετυλίγουμε τα φύλλα πάνω σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ανά τέταρτο γυρίζουμε τα φύλλα. Σκοπός δεν είναι να ψηθούν, αλλά να ξεραθούν πολύ καλά. Αφού ξεραθούν τα φύλλα, τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Θρυμματίζουμε με τα χέρια τα φύλλα σε πολύ μικρά κομμάτια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο και τη βανιλίνη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά, στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν αφρός.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και τα αφήνουμε στην άκρη για 2 – 3 λεπτά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Ανακατεύουμε αργά και απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C και λαδώνουμε καλά τη μεγάλη, βαθιά λαμαρίνα του φούρνου. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 4 – 5 λεπτά και τοποθετούμε τη λεμονόπιτα στον φούρνο για 35 – 40 λεπτά.

Βήμα 3

Στη μισή ώρα ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα κοχλάσει το μείγμα). Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα καλαμάκι ή με μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Ιδανικά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περισσότερο από 2 ώρες προτού σερβίρουμε. Ετσι θα απορροφηθεί πιο καλά το σιρόπι.

Δείτε την τεχνική σιροπιάσματος στο ειδικό βίντεο που εφτιαξε η Χρυσή Ζύμη:

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
8 αυγά
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
+ επιπλέον για το ταψί
2 κάψουλες βανιλίνη
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
440 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών

Για το σιρόπι
1 φλιτζ. νερό
4 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. φρέσκος χυμός λεμονιού
ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια