Σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα

Για 1 ταψί διαμέτρου 36 εκ.
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Σπανακόπιτα

Βήμα 1

Ξεπαγώστε το χωριάτικο φύλλο. Πλύνετε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια και αφήστε να στραγγίξουν καλά. Ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα σε μια λεκάνη. Προσθέστε τον άνιθο, το μαϊντανό, το δυόσμο και το βασιλικό. Ανακατέψτε τα όλα μαζί. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και αλατοπιπερώστε. Τρίψτε τα πολύ καλά με τα χέρια σας να μαραθούν. Προσθέστε τη φέτα τριμμένη και ανακατέψτε.

Βήμα 2

Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ.). Στρώστε τα μισά φύλλα της χωριάτικης ζύμης βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά από την πλευρά του ταψιού που είναι άδεια. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.

Βήμα 3

Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα της χωριάτικης ζύμης βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντας τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την σπανακόπιτα διπλώνοντας στρωτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν.

Βήμα 4

Χαράξτε την σπανακόπιτα σε τριγωνικά κομμάτια. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Μόλις βγάλετε την σπανακόπιτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε να κρυώσει λίγο και ξεσκεπάστε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Για τη σπανακόπιτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
1 κιλό σπανάκι
250 γρ. τυρί φέτα
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. σούπας δυόσμο
1/2 κουτ. σούπας βασιλικό
αλάτι-πιπέρι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το άλειμμα των φύλλων
1/2 φλιτζ λάδι και 125 γρ. βούτυρο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμυρές
Πίτες