Στριφτά πικάντικα κριτσίνια

Στριφτά πικάντικα κριτσίνια

40 λεπτά
Για 24 κριτσίνια
Εύκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Εύκολη

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

Βήμα 2

Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και το δεντρολίβανο και, όταν αναμιχθούν, τα σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε να σιγοψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν οι χυμοί τους. Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα, προσθέτετε τη γραβιέρα, λίγο αλάτι και, αν χρειαστεί, πιπέρι. Στρώνετε τρία φύλλα στον πάγκο εργασίας αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα μέχρι τις άκρες και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.

Βήμα 3

Πατάτε τα φύλλα παντού με τις παλάμες και τα κόβετε με κοφτερό μαχαίρι στη μέση, κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς. Στη συνέχεια κόβετε κάθε κομμάτι σε δώδεκα κάθετες λωρίδες πάχους 3,5εκ. περίπου. Πιάνετε τις δύο άκρες κάθε λωρίδας και τις στρίβετε αντίστροφα μέχρι να κλειστεί μέσα η γέμιση.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τις λωρίδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20 λεπτά.

Παραλλαγή

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το δεντρολίβανο με ρίγανη ή δυόσμο και τη γραβιέρα, με χαλούμι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες μαύρες ελιές.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

6 φύλλα κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
1 κρεμμύδι μικρό, τριμμένο στον τρίφτη
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
6 λιαστές ντομάτες (σε λάδι), ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
2 κουτ. σούπας ούζο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο & λίγο επιπλέον για το άλειμμα
των φύλλων
αλάτι, πιπέρι