Στριφτή Τυρόπιτα Χρυσή Ζύμη

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
01/04

 

Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα µεγάλο µπολ βάζουμε τη φέτα και τη σπάζουμε µε πιρούνι χωρίς να τη λιώσουμε τελείως, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα κοµµάτια της. Χτυπάμε τα αβγά µε το γάλα, προσθέτουμε τη γραβιέρα, χτυπάμε λίγο ακόµα και τα ρίχνουμε στο µπολ µε τη φέτα. Προσθέτουμε τον δυόσµο ψιλοκοµµένο, λίγο πιπέρι, πασπαλίζουμε µε το σιµιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.

 

Προθερµαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα. Λαδώνουμε γενναιόδωρα µε πινέλο ένα ταψί διαµέτρου 35εκ. Στρώνουμε στον πάγκο μας το πρώτο φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη και το λαδώνουμε κι αυτό. Απλώνουμε κατά µήκος λίγη από τη γέµιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, το στρίβουμε ελαφρά και το τοποθετούμε στο ταψί, ακουµπώντας το στα πλαϊνά τοιχώµατά του. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία µε ένα δεύτερο ρολό που τοποθετούμε δίπλα στο πρώτο. ∆ίπλα σε αυτό βάζουμε το επόµενο, το µεθεπόµενο και πάει λέγοντας, σχηµατίζοντας στο τέλος έναν σαλίγκαρο που θα καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.

 

Περιχύνουμε την τυρόπιτα µε λίγο λάδι επιπλέον και την πασπαλίζουμε µε σουσάµι. Την ψεκάζουμε µε λίγο νερό και την ψήνουμε στον φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) σκεπασµένη αρχικά µε λαδόκολλα για να µην αρπάξει. Μετά από 45 λεπτά την ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιµο µέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.

 

Τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα. Αυτή η εκδοχή της έχει ισορροπημένη ποσότητα τυριού και φύλλου. Τα αλλεπάλληλα ρολά, τα οποία την αποτελούν, μπορούν να φαγωθούν και σε μπουκίτσες. Για να φτιάξουμε στριφτή κολοκυθοτυρόπιτα: Αφαιρούμε το γάλα και τη µισή ποσότητα της φέτας και προσθέτουμε στη γέµιση 500γρ. κολοκυθάκια ξυσµένα, σοταρισµένα µαζί µε 1 µεγάλο κρεµµύδι µέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Τέλος, προσθέτουμε επιπλέον µυρωδικά όπως άνηθο, µαϊντανό κ.λπ Για να φτιάξουμε στριφτή σπανακοτυρόπιτα: Αφαιρούμε τη γραβιέρα, το γάλα και τη µισή ποσότητα της φέτας και προσθέτουμε στη γέµιση 500γρ. σπανάκι σοταρισµένο µαζί µε 5-6 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένα, ανακατεµένο µε 1 µατσάκι άνηθο. Θα πρέπει να στραγγίξουμε καλά τα σοταρισµένα χορταρικά.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.4 / 5. Vote count: 10

No votes so far! Be the first to rate this post.

* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων.
Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.