Τάρτα με μανιτάρια

Τάρτα με μανιτάρια

1 ώρα & 15 λεπτά
Για μία ταρτιέρα
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Τάρτα με μανιτάρια

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Βήμα 2

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε τα μανιτάρια μας σε κομμάτια (αν είναι μικρά κομμένα στη μέση και αν είναι μεγάλα σε τέταρτα). Προσθέτουμε στο τηγάνι το 1/3 από τα μανιτάρια, μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. θυμάρι, αλάτι και πιπέρι (τρεις δόσεις) Σοτάρουμε χωρίς πολύ ανακάτεμα.

Βήμα 3

Αφαιρούμε την κάθε δόση από το τηγάνι και αφήνουμε τα μανιτάρια μέσα σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά (το σουρωτήρι το έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ).
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καπνιστό ζαμπόν. Χοντροκόβουμε τα πράσα και μόλις πάρει χρώμα το ζαμπόν τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι μαζί με το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι.
Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ για να κρυώσουν.

Βήμα 4

Σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση (διαμέτρου 26 εκ.), που έχουμε λαδώσει, βάζουμε τα φύλλα της ζύμης κουρού, αφού λαδώσουμε καλά το ένα πριν βάλουμε το άλλο. Τα βάζουμε σταυρωτά έτσι ώστε να καλύψουμε ομοιόμορφα τα ταψάκι μας. Στρώνουμε μία μεμβράνη πάνω από το φύλλο και τοποθετούμε πάνω φασόλια για βάρος. Ψήνουμε τη βάση της πίτας μας στον φούρνο για 20 λεπτά .

Βήμα 5

Αφαιρούμε την πίτα απο το φούρνο, αφαιρούμε την μεμβράνη με τα φασόλια και προσθέτουμε τη γέμισή μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τα αυγά, το κονιάκ, το αλατι, το πίπερι και το θυμάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τα ρίχνουμε πάνω στην πίτα μας. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε τη τάρτα να κρυώσει και κόβουμε για να σερβίρουμε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μανιτάρια λευκά
  • 4 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (3 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο (3 κ.σ. +2 κ.σ.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κομμάτι καπνιστό ζαμπόν ( 200 γρ.) κομμένο σε κύβους 2εκ.
  • 2 πράσα
  • 400 γρ κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 70 γρ. κονιάκ