Τραγανές φωλίτσες με μήλα αρωματισμένα με κρόκο Κοζάνης

Τραγανές φωλίτσες με μήλα αρωματισμένα με κρόκο Κοζάνης

Για 14 κομμάτια
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Για τα μήλα:

Καθαρίζουμε τα μήλα αφαιρώντας την εξωτερική φλούδα και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Αμέσως τα αλείφουμε με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Σε μία μικρή αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το γλυκό κρασί, τις 5 έξτρα κουταλιές ζάχαρη και τις κλωστούλες από τον κρόκο Κοζάνης. Μόλις πάρουν μία βράση, βάζουμε τα μήλα να βράσουν 8 με 10 λεπτά και να πάρουν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του σαφράν. (Αν θέλετε, για περισσότερο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι λίγο αστεροειδή γλυκάνισο.) Μόλις τρυπιούνται με ένα πιρούνι, τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση:

Τρίβουμε τα αμύγδαλα σχεδόν σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνουμε λίγο κρασί, ώστε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Για τις φωλίτσες:

Παίρνουμε το κάθε φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη, το διπλώνουμε στα δύο και μετά το ξαναδιπλώνουμε στα δύο και κόβουμε στην ένωση. Έτσι, κάθε φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη θα μας δώσει τέσσερα μικρότερα τετράγωνα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι με τις έτοιμες υποδοχές για μάφιν. Σε κάθε υποδοχή αρχίζουμε και τοποθετούμε εναλλάξ ένα φύλλο, βουτυρώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο, συνεχίζουμε με ένα ακόμη φύλλο από πάνω χιαστί και βουτυρώνουμε ενδιάμεσα, μέχρι να τοποθετήσουμε και τα τέσσερα σε κάθε υποδοχή. Έτσι έχουμε δημιουργήσει την τραγανή βάση μας. Πιέζουμε να κολλήσουν στην υποδοχή. (Αν τα φύλλα που σας περισσεύουν από τη φωλιά σας φαίνονται πολλά ή δεν θέλετε να εξέχουν τόσο, μπορείτε να τα ψαλιδίσετε ελαφρά ή να τα γυρίσετε σαν στεφανάκι γύρω γύρω.) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Προσοχή μην παραψηθούν, γιατί θα ξαναψηθεί το γλυκό και μαζί τα μήλα. Μέσα σε κάθε προψημένη φωλίτσα προσθέτουμε μία «γενναία» κουταλιά από το μείγμα της γέμισης που έχουμε ετοιμάσει. Κατόπιν, βάζουμε ένα μήλο σε κάθε τραγανή φωλιά. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο από το μείγμα της γέμισης, προσθέτουμε μισό κουταλάκι του γλυκού από την έξτρα μαργαρίνη και ξαναψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να καραμελώσουν τα μήλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες φωλιές.

Τρόπος σερβιρίσματος:

Αν θέλετε, τις πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και φιλέ αμυγδάλου ή, αν δεν νηστεύετε, τις συνδυάζετε με παγωτό βανίλια.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

14 πολύ μικρά μήλα ή φιρίκια
190 γρ. λιωμένη μαργαρίνη για τα φύλλα και όσο χρειαστεί για τη φόρμα
7 έξτρα κοφτές κ.σ. μαργαρίνη για το καραμέλωμα
190 γρ. ζάχαρη
5 έξτρα κοφτές κ.σ. ζάχαρη
190 γρ. αμύγδαλα λευκά, αποφλοιωμένα και ανάλατα
3 κοφτές κ.σ. κανέλα
Αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
2,5 μεγάλα φλιτζάνια γλυκό κρασί Σάμου ή οποιοδήποτε γλυκό κρασί λιαστό, ανοιχτόχρωμο (όχι τύπου Μαυροδάφνη, γιατί θα βάψει κόκκινα τα μήλα)
Λίγες κλωστούλες κρόκου Κοζάνης (σαφράν)
Χυμός από δύο λεμόνια
Άχνη ζάχαρη και φιλέ αμύγδαλο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά).