Πίτα με αχλάδια & τζίντζερ

Πίτα με αχλάδια & τζίντζερ

Για 8-10 μερίδες
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Αφήνουμε τα Φύλλα κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσουν πλήρως. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μεσαίο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να βγάλει φουσκάλες και η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε το αχλάδι, το τζίντζερ και το αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 3-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να καραμελώσει και τα αχλάδια μόλις να αρχίσουν να απελευθερώνουν τους χυμούς τους και να μαλακώνουν.  Σημείωση: Η ζάχαρη μπορεί να σφίξει ή να σβολιάσει στην αρχή, αλλά τελικά θα απλώσει ξανά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε 1-2 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει εντελώς η γέμιση, βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. Με πινέλο αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα ένα-ένα και τα στρώνουμε στο ταψί. Σημείωση: Τοποθετούμε κάθε φύλλο διαγώνια και αφήνουμε τις άκρες που περισσεύουν να πέφτουν έξω από το ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα τακτοποιούμε έτσι ώστε να κολλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως ένα τσαλακωμένο χαρτί. Σημείωση: Θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως την επιφάνεια της πίτας, σχηματίζοντας μια ελαφριά και αέρινη κρούστα.

Βήμα 3

Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με βούτυρο και ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. • Μεταφέρουμε την πίτα σε σχάρα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε. ΤΙΡ: Αν θέλουμε, μπορούμε να σβήσουμε τη γέμισή μας με ένα σφηνάκι μπράντι ή λικέρ μαστίχας.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 1 κιλό αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κυβάκια
  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, συν έξτρα για το άλειμμα
  • 2/3 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ζαχαρωμένο ή κρυσταλλωμένο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2/3 φλ. καρύδια ψημένα στον φούρνο για 10 λεπτά, χοντροκομμένα