Ταρτάκια με μανιτάρια και μπεσαμέλ

Ταρτάκια με μανιτάρια και μπεσαμέλ

40 λεπτά
Για 12 μερίδες
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 4 φύλλα.
  • Με ένα μπολ ή ένα στρογγυλό κουπ πατ 15 εκ. κόβουμε 6 στρογγυλά κομμάτια από τα φύλλα μας.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας. Συνολικά χρειαζόμαστε 12 στρογγυλά κομμάτια.
  • Βάζουμε κάθε κομμάτι σε λαδωμένες θήκες για muffin 12 θέσεων.
  • Κόβουμε 12 κομμάτια από λαδόκολλα, τα τυλίγουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε μέσα σε κάθε θήκη για να κρατήσουν τα φύλλα το σχήμα τους.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε.
  • Κόβουμε το πράσο σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε.
  • Βάζουμε το θυμάρι, το ξύσμα από λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο.
  • Βάζουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρει μια βράση και δέσει η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί, το αυγό και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε τη γέμιση στην κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
  • Γεμίζουμε τις βάζεις από τα ταρτάκια μας. πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Σερβίρουμε με ρόκα.

Για τη βάση

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. μπέικον
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 300 γρ. μανιτάρια champignon
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. γραβιέρα
  • 1 αυγό

Για τη σύνθεση

  • 50 γρ. γραβιέρα

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα