Εδώ θα βρεις το απόλυτο γαλακτομπούρεκο. Με τραγανό φύλλο κρούστας, βελούδινη κρέμα με σιμιγδάλι και αρωματικό σιρόπι λεμονιού, αποτελεί την τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκά με πλούσια γεύση και ακαταμάχητη υφή.
Όροι και προϋποθέσεις: Θα ανακατευθυνθείτε σε ιστότοπους τρίτων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους και προϋποθέσεις του ιστότοπου που θα επισκεφθείτε καθώς το xrisizimi.gr δεν ευθύνεται για τους ιστότοπους τρίτων.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη,
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων)
Κρέμα:
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό,
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
700 ml φρέσκο γάλα πλήρες,
300 ml κρέμα γάλακτος,
4 αυγά χωριστά (οι κρόκοι από τα ασπράδια),
3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο (αγελαδινό),
2 βανίλιες (κάψουλες),
ξύσμα από 1 λεμόνι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 4 λεπτά (από την ώρα που ξεκίνησε ο βρασμός). Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Κρέμα:
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα από το λεμόνι και τα ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν μαρέγκα και σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους.
Κρέμα:
Ενώνουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (με προσοχή να μην μας κόψει η μαρέγκα) και αδειάζουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας κυκλικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Η κρέμα πρέπει να γίνει παχύρρευστη, βελούδινη και αφράτη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί και βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνουμε μέσα στο ταψί 5 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε καλά ένα-ένα. Στρώνουμε μέσα την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Μαζεύουμε τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε μέσα στο ταψί.
Χαράσσουμε επιφανειακά το γλυκό σε κομμάτια. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε με μπόλικο νερό. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 1 ώρα, να ροδίσει καλά. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο και όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με μια κουτάλα σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Είναι σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι του. Προσοχή, δεν το σκεπάζουμε, γιατί θα χαλάσει από τους ατμούς και θα κόψει.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
How useful was this post?
Click on a star to rate it!
Average rating 0 / 5. Vote count: 0
No votes so far! Be the first to rate this post.
* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων. Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.