dictionary

Φύλλο Κρούστας ή Βέργας για πίτες και γλυκά

Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες συνταγές για σπιτικό φύλλο όσες είναι και οι παραδοσιακές μαγείρισσες. Άλλες θέλουν το φύλλο κρουστό και τραγανό, άλλες πιο αφράτο, άλλες με πολύ και άλλες με λιγότερο λάδι. Το λεπτό Φύλλο Κρούστας απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα και εμπειρία στον χειρισμό της βέργας, γιατί τα φύλλα πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα, ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι των γλυκών του ταψιού.

Φύλλο Μπουγάτσας ή Αέρος ή Τραβηχτό

Πολύ ελαστική ζύμη που ζυμώνεται στον... αέρα. Η ζύμη χωρίζεται σε μικρές μπάλες που μένουν στην άκρη μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Από κάθε μπαλάκι ζύμης, δημιουργείται ένα φύλλο διαστάσεων περίπου 1,5×2 μέτρων, τόσο λεπτό που είναι σχεδόν διάφανο. Το φύλλο αέρος ανοίγει με πέταγμα στον αέρα και θέλει εμπειρία ώστε να μην σκιστεί.

Ιστορία Φύλλου Καταϊφι

Ινώδες, φίνο και ξεχωριστό, το φύλλο καταϊφι αρχικά παρασκευαζόταν σε μεγάλους, χάλκινους δίσκους σαν τεράστια πικάπ, τους οποίους πύρωναν με φωτιά πριν τοποθετήσουν τη ζύμη από αλεύρι, αλάτι και νερό. Στη συνέχεια, ένας μηχανισμός που έμοιαζε με βελόνα του πικάπ απελεύθερωνε τη ζύμη σε λεπτές γραμμές με κίνηση από το κέντρο προς το εξωτερικό του περιστρεφόμενου δίσκου. Σε λίγα δευτερόλεπτα, η θερμότητα είχε σχηματίσει τις ίνες του κανταϊφιού και ο τεχνίτης με μια κίνηση τραβούσε και μάζευε τις ψημένες ίνες. Σήμερα, ο τρόπος δε διαφέρει πολύ, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκσυγχρονίστηκε η διαδικασία και το αποτέλεσμα της παραγωγής. 

Μακεδονίτικο Φύλλο Χοντρό

Σε όλη τη Μακεδονία το φύλλο γίνεται πολύ αφράτο. Η διαφορά έγκειται στο ότι χρησιμοποιείται βούτυρο αντί για λάδι και το βούτυρο δεν είναι κρύο αλλά λιωμένο ενώ αλείφεται συνεχώς και κλείνεται μέσα στη ζύμη. Αποτέλεσμα; Mια τραγανή ζύμη που έχει πολλές στρώσεις φύλλου.

Χωριάτικο Φύλλο

Αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή στις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες και σε πίτες που απαιτούν φύλλο με πιο χονδρή υφή όπως οι πίτες κυρίως με διάφορα χόρτα ή λαχανικά. Φτιάχνεται με σκληρό αλεύρι σίτου, νερό, ξύδι και λάδι ενώ το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα , μερικές φορές και ενδιάμεσα στη γέμιση, ώστε να γίνεται πιο σταθερή η πίτα.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.