Πρασόπιτα ή κρεμμυδόπιτα

Πρασόπιτα ή κρεμμυδόπιτα

1 ώρα & 30 λεπτά
Για 4-6 άτομα
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Κρατάμε τα χωριάτικα φύλλα στην άκρη, σκεπασμένα με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν. Αλείφουμε το ένα φύλλο με βούτυρο και το ψήνουμε σε βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να γίνει τραγανό.
Βήμα 2

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο ή/και το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα πράσα (ή τα κρεμμύδια) μέχρι να μαραθούν καλά, να φύγουν τα υγρά τους, αλλά να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όταν μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να χλιάνουν.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το τυρί και τόσο γάλα ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή ρευστότητα της γέμισης για να απορροφηθούν τα υγρά από τα φύλλα της πίτας.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε καλά βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας καθένα μόλις το στρώσουμε να το αλείψουμε με βούτυρο ή μείγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο. Αδειάζουμε τη μισή γέμιση πάνω στα φύλλα και απλώνουμε να γίνει ισόπαχη. Καλύπτουμε το ψημένο φύλλο και από πάνω αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, ισιώνοντάς την. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Βήμα 4

Φτιάχνουμε τον κόθρο, βουτυρώνουμε καλά και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία θέση του φούρνου, στους 180°C, μέχρι να ροδίσει ωραία και να γίνει τραγανή

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη, 700 γρ., σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο ή έ.π. ελαιόλαδο ή μείγμα των δύο, για το άλειμμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό ψιλοκομμένα πράσα ή 900 γρ. κρεμμύδια σε φέτες
γάλα (με το μάτι, υπολογίζοντας την επιθυμητή πυκνότητα της γέμισης)
300 γρ. τυρί φέτα
2-3 αυγά
αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό
5-6 κ.σ. βούτυρο ή μισό-μισό με έ.π. ελαιόλαδο