Τυρόπιτα στριφτή

Τυρόπιτα στριφτή

1 ώρα & 30 λεπτά
Για 1 ταψί
Εύκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Εύκολη

Βήμα 1

Σε ένα µεγάλο µπολ βάζετε τη φέτα και τη σπάζετε µε πιρούνι χωρίς να τη λιώσετε τελείως, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα κοµµάτια της. Χτυπάτε τα αβγά µε το γάλα, προσθέτετε τη γραβιέρα, χτυπάτε λίγο ακόµα και τα ρίχνετε στο µπολ µε τη φέτα. Προσθέτετε τον δυόσµο ψιλοκοµµένο, λίγο πιπέρι, πασπαλίζετε µε το σιµιγδάλι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Προθερµαίνετε τον φούρνο σας στους 180°C στον αέρα. Λαδώνετε γενναιόδωρα µε πινέλο ένα ταψί διαµέτρου 35εκ. Στρώνετε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη και το λαδώνετε κι αυτό. Απλώνετε κατά µήκος λίγη από τη γέµιση και τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, το στρίβετε ελαφρά και το τοποθετείτε στο ταψί, ακουµπώντας το στα πλαϊνά τοιχώµατά του. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία µε ένα δεύτερο ρολό που τοποθετείτε δίπλα στο πρώτο. ∆ίπλα σε αυτό βάζετε το επόµενο, το µεθεπόµενο και πάει λέγοντας, σχηµατίζοντας στο τέλος έναν σαλίγκαρο που θα καταλήγει στο κέντρο του ταψιού.

Βήμα 3

Περιχύνετε την τυρόπιτα µε λίγο λάδι επιπλέον και την πασπαλίζετε µε σουσάµι. Την ψεκάζετε µε λίγο νερό και την ψήνετε στον φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) σκεπασµένη αρχικά µε λαδόκολλα για να µην αρπάξει. Μετά από 45 λεπτά την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιµο µέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.

Βήμα 4

Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.

 

Αυτή η εκδοχή της  έχει ισορροπημένη ποσότητα τυριού και φύλλου. Τα αλλεπάλληλα ρολά τα οποία την αποτελούν, μπορούν να φαγωθούν και σε μπουκίτσες.

Για να φτιάξετε στριφτή κολοκυθοτυρόπιτα: Αφαιρείτε το γάλα και τη µισή ποσότητα της φέτας και προσθέτετε στη γέµιση 500γρ. κολοκυθάκια ξυσµένα, σοταρισµένα µαζί µε 1 µεγάλο κρεµµύδι µέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Τέλος, προσθέτετε επιπλέον µυρωδικά όπως άνηθο, µαϊντανό κ.λπ

Για να φτιάξετε στριφτή σπανακοτυρόπιτα: Αφαιρείτε τη γραβιέρα, το γάλα και τη µισή ποσότητα της φέτας και προσθέτετε στη γέµιση 500γρ. σπανάκι σοταρισµένο µαζί µε 5- 6 κρεµµυδάκια φρέσκα ψιλοκοµµένα, ανακατεµένο µε 1 µατσάκι άνηθο. Θα πρέπει να στραγγίξετε καλά τα σοταρισµένα χορταρικά.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
600γρ. φέτα
100γρ. γραβιέρα τριµµένη
3 κουτ. σούπας σιµιγδάλι ψιλό
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
3 αβγά
4 κουτ. σούπας δυόσµο φρέσκο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο σουσάµι
πιπέρι φρεσκοτριµµένο