Όροι και προϋποθέσεις: Θα ανακατευθυνθείτε σε ιστότοπους τρίτων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους και προϋποθέσεις του ιστότοπου που θα επισκεφθείτε καθώς το xrisizimi.gr δεν ευθύνεται για τους ιστότοπους τρίτων.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια Νο2
1 συσκευασία Φύλλα Κρούστας για Πίτες Χρυσή Ζύμη 450 γρ. λίγο βούτυρο + λίγο ε.π. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ. ντομάτα φρέσκια ή σε κονσέρβα τον χειμώνα
1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα, χλιαρό
2 αυγά, μόνο τον κρόκο,
χτυπημένα
50 γρ. κεφαλογραβιέρα
τριμμένη
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Βράζουμε τα μακαρόνια σε σπαγγετιέρα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα βουτυρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μισό τυρί. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τον κιμά καλά, να αλλάξει χρώμα και να πιει τυχόν υγρά που θα βγάλει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό να μαλακώσει. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Προς το τέλος ανακατεύουμε μέσα και τον μαϊντανό και αφήνουμε στην άκρη.
Μπεσαμέλ: Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι χρώμα. Προσθέτουμε σε δόσεις το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις πάρει κρεμώδη υφή, αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά. Περιμένουμε 2΄-3΄ να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, όλη την κεφαλογραβιέρα, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε δυνατά να ενωθούν. Ελέγχουμε για αλάτι.
Σε µεγάλη στρογγυλή φόρµα µε αποσπώµενο πάτο στρώνουµε 6 Φύλλα Κρούστας για Πίτες Χρυσή Ζύμη, τα οποία βουτυρώνουµε ένα-ένα προτού τα στρώσουµε, έπειτα τα µισά µακαρόνια, τον κιµά και τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Τέλος, καλύπτουµε µε την µπεσαµέλ και µε το υπόλοιπο τυρί. Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουµε προς τα µέσα. Καλύπτουµε µε τα υπόλοιπα 3 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει.
Ψήνουµε το παστίτσιο σε προθερµασµένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄. Το βγάζουµε από τον φούρνο, το αφήνουµε να κρυώσει, το ξεφορµάρουµε και σερβίρουµε.
Η συνταγή δημοσιεύθηκε αρχικά στο περιοδικό Cantina τ. Σεπτεμβρίου 2024
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
How useful was this post?
Click on a star to rate it!
Average rating 3 / 5. Vote count: 1
No votes so far! Be the first to rate this post.
* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων. Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.