λεξικό

Σφολιάτα

Η Σφολιάτα είναι είδος φύλλου που παρασκευάζεται με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου και κατά το ψήσιμο χωρίζεται σε αλλεπάλληλα λεπτά φύλλα. Είναι αφράτη, με βουτυρένια γεύση και τη συναντάμε σε πλήθος φαγητών, όπως αλμυρές πίτες και τάρτες, αλλά και στη ζαχαροπλαστική σε μιλφέιγ, κρουασάν, γυαλάκια κ.α.

Μακεδονίτικο Φύλλο Χοντρό

Σε όλη τη Μακεδονία το φύλλο γίνεται πολύ αφράτο. Η διαφορά έγκειται στο ότι χρησιμοποιείται βούτυρο αντί για λάδι και το βούτυρο δεν είναι κρύο αλλά λιωμένο ενώ αλείφεται συνεχώς και κλείνεται μέσα στη ζύμη. Αποτέλεσμα; Mια τραγανή ζύμη που έχει πολλές στρώσεις φύλλου.

Φύλλο Κρούστας ή Βέργας για πίτες και γλυκά

Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες συνταγές για σπιτικό φύλλο όσες είναι και οι παραδοσιακές μαγείρισσες. Άλλες θέλουν το φύλλο κρουστό και τραγανό, άλλες πιο αφράτο, άλλες με πολύ και άλλες με λιγότερο λάδι. Το λεπτό Φύλλο Κρούστας απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα και εμπειρία στον χειρισμό της βέργας, γιατί τα φύλλα πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα, ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι των γλυκών του ταψιού.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.