λεξικό

Στραγγιστό γιαούρτι

Παράγωγο του γάλακτος, με σφιχτή και κρεμώδη υφή που το βρίσκουμε τυποποιημένο σε πλαστικές συσκευασίες αλλά και χύμα.Το συναντάμε ως συστατικό ή συνοδευτικό σε πλήθος μεσογειακών συνταγών (τζατζίκι, πιλάφι, γιαουρτλού) αλλά είναι εξίσου διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική (κουλουράκια, κέικ, τούρτες, παγωτά).

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που βρίσκονται σε όλες τις φυσικές τροφές, και είναι σημαντικές για τη φυσιολογική λειτουργία της πέψης ενώ βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα με τη φλούδα τους, τα μαύρα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Κρίταμο

Μικρό φυτό που το συναντάμε σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, για αυτό και είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έχει θαυμάσια γεύση και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, για άρωμα σε πίτες ή σάλτσες και γίνεται τουρσί.

Χωριάτικο Φύλλο

Αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή στις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες και σε πίτες που απαιτούν φύλλο με πιο χονδρή υφή όπως οι πίτες κυρίως με διάφορα χόρτα ή λαχανικά. Φτιάχνεται με σκληρό αλεύρι σίτου, νερό, ξύδι και λάδι ενώ το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα , μερικές φορές και ενδιάμεσα στη γέμιση, ώστε να γίνεται πιο σταθερή η πίτα.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.