Πατατόπιτα με Μελιτζάνες από τον Άκη Πετρετζίκη σε αφράτη Σφολιάτα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
01/03

 

Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Θέλουμε να κάψει καλά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 1 εκ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, βάζουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε. Κόβουμε το άσπρο μέρος του πράσου σταυρωτά, το κόβουμε σε κυβάκια 2 εκ. και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φετούλες, τα βάζουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε το τηγάνι και το τοποθετούμε πάλι στη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ., πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι. Απλώνουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι και τις ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στη άκρη. Πρέπει να αφήσουμε τη γέμιση να κρυώσει πολύ καλά για να μην χαλάσει το φύλλο. Παίρνουμε 1 φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε πάνω σε λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε στις μεγάλες πλευρές του φύλλου 15-20 λωρίδες, πάχους 2 εκ. και μήκους περίπου 10 εκ. Απλώνουμε μία στρώση από τις μελιτζάνες στο κέντρο του φύλλου. Στρώνουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής. Προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο και 1 στρώση από τα ψητά λαχανικά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά που χρειαστήκαμε για τη γέμισή μας.

 

Κλείνουμε τις λωρίδες χιαστί καλύπτοντας τη γέμισή μας έτσι ώστε η πίτα μας να μοιάζει με στρούντελ. Αλείφουμε 1 κρόκο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. Μεταφέρουμε την πατατόπιτα σε ένα ταψάκι 30×40 και ψήνουμε σε υψηλή σχάρα για 40-50 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο. Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει, κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων.
Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.