Κοτόπιτα

Κοτόπιτα

Για 6-8 άτομα
Μέτριας ευκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας ευκολίας

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με τα καρότα, το σέλερι, ένα μικρό κρεμμύδι, το γαρίφαλο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Σουρώνουμε το κοτόπουλο και μόλις κρυώσει αρκετά το ξεψαχνίζουμε. ϊ Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για 5΄, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το μαδημένο κοτόπουλο, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.

Βήμα 2

Μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. ϊ Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.

Βήμα 3

Στρώνουμε το μισά φύλλα στο ταψί, τα λαδώνουμε με αρκετό λάδι καθώς το φύλλο ολικής απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα, αφήνοντας τις άκρες τους να προεξέχουν. Απλώνουμε τη γέμιση, ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα. Φέρνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και ενώνουμε τις άκρες σε κόθρο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ασπράδι αυγού χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στην κάτω θέση του φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά.

Βήμα 4

Μόλις χλιάνει, την κόβουμε και σερβίρουμε

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα
λίγο σουσάμι, για τοπασπάλισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κοτόπουλο ολόκληρο
2 καρότα
1 κλωναράκι σέλερι
2 μικρά κρεμμύδια
2 γαρίφαλα
2 κ.σ. βούτυρο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις
χρήσεις
400 ml γάλα φρέσκο
100 γρ. τραχανά γλυκό
300 γρ. γραβιέρα πικάντικη,
τριμμένη
300 γρ. κεφαλοτύρι,
τριμμένο
½ ματσάκι μαϊντανό,
ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο