Όροι και προϋποθέσεις: Θα ανακατευθυνθείτε σε ιστότοπους τρίτων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τους όρους και προϋποθέσεις του ιστότοπου που θα επισκεφθείτε καθώς το xrisizimi.gr δεν ευθύνεται για τους ιστότοπους τρίτων.
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα
Ξεκινώντας από κρύο μάτι, ζεματάμε το σπανάκι σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, για να ξεπαγώσει και να φύγουν τα υγρά, χωρίς καθόλου πρόσθετο νερό ή λάδι, σε μετρια φωτια για περίπου 10-15’ μέχρι να ξεπαγώσει τελείως. Αποσύρουμε απο την φωτιά και βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και χρυσαφίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε τη γέμιση!
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα
Μεταφέρουμε την γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 – 40 λεπτά. Σε ταψί 40Χ30 απλώνουμε μια καλή στρώση λάδι με το πινελάκι, ώστε να πάει παντού και στα τοιχώματα. Απλώνουμε 4 φύλλα με κάλο λάδωμα ανάμεσα τους, ελαφρώς τσαλακωμένα. Απλώνουμε καλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, και προσέχουμε να έχει όσο λιγότερο ζουμί γίνεται.
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα
Σκεπάζουμε με ακόμα 4 φύλλα καλά λαδωμένα χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο, μόνο τα ραντίζουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να γίνουν τραγανά. Κόβουμε τα περισσεύματα από τα πάνω φύλλα και γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων ώστε να σκεπάσουν τα πάνω φύλλα. Χαράσσουμε την νηστίσιμη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα
Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα για 40-60’ μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο ανάλογα με τον φούρνο σε μεσαία προς ψηλή θέση.