λεξικό

Ελληνικά τυριά Π.Ο.Π

Ο διακριτικός τίτλος ΠΟΠ, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, θεσπίστηκε το 1992 από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση για να χαρακτηρίσει προϊόντα των οποίων η ποιότητα, η γεύση και η μοναδικότητα συνδέεται άρρηκτα με τη γεωγραφική τους προέλευση. Έτσι, συνοδεύει την ονομασία τυριών των οποίων η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στην Ελλάδα, έχουμε 21 είδη αναγνωρισμένων τυριών Π.Ο.Π, τα ονόματα των οποίων προστατεύονται από τη νομοθεσία.

Αβγά Ελευθέρας Βοσκής

Αβγά από κότες που ζουν ελεύθερες και τρέφονται με υψηλής ποιότητας τροφές. Η ελευθερία κινήσεων με τις καταλληλότερες συνθήκες διαβίωσης, κάνουν τις κότες να γεννούν πιο θρεπτικά και νόστιμα, υγιεινά αυγά.

Χωριάτικο Φύλλο

Αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή στις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες και σε πίτες που απαιτούν φύλλο με πιο χονδρή υφή όπως οι πίτες κυρίως με διάφορα χόρτα ή λαχανικά. Φτιάχνεται με σκληρό αλεύρι σίτου, νερό, ξύδι και λάδι ενώ το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα , μερικές φορές και ενδιάμεσα στη γέμιση, ώστε να γίνεται πιο σταθερή η πίτα.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.