λεξικό

Φύλλο Μπουγάτσας ή Αέρος ή Τραβηχτό

Πολύ ελαστική ζύμη που ζυμώνεται στον... αέρα. Η ζύμη χωρίζεται σε μικρές μπάλες που μένουν στην άκρη μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Από κάθε μπαλάκι ζύμης, δημιουργείται ένα φύλλο διαστάσεων περίπου 1,5×2 μέτρων, τόσο λεπτό που είναι σχεδόν διάφανο. Το φύλλο αέρος ανοίγει με πέταγμα στον αέρα και θέλει εμπειρία ώστε να μην σκιστεί.

Κρέμα σιμιγδαλιού

Με γεύση που θυμίζει γαλακτομπούρεκο, η κρέμα σιμιγδαλιού είναι μια πολύ ελαφριά κρέμα από ψιλό σιμιγδάλι, γάλα, ζάχαρη και, προαιρετικά, βανίλια και βούτυρο. Σερβίρεται με κανέλα, ξηρούς καρπούς ή φρούτα ενώ πρωταγωνιστεί γευστικά σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής. Στη Χρυσή Ζύμη, η κρέμα σιμιγδαλιού γίνεται με νερό και είναι νηστίσιμη.

Σφολιάτα

Η Σφολιάτα είναι είδος φύλλου που παρασκευάζεται με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου και κατά το ψήσιμο χωρίζεται σε αλλεπάλληλα λεπτά φύλλα. Είναι αφράτη, με βουτυρένια γεύση και τη συναντάμε σε πλήθος φαγητών, όπως αλμυρές πίτες και τάρτες, αλλά και στη ζαχαροπλαστική σε μιλφέιγ, κρουασάν, γυαλάκια κ.α.