λεξικό

Σφολιάτα

Η Σφολιάτα είναι είδος φύλλου που παρασκευάζεται με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου και κατά το ψήσιμο χωρίζεται σε αλλεπάλληλα λεπτά φύλλα. Είναι αφράτη, με βουτυρένια γεύση και τη συναντάμε σε πλήθος φαγητών, όπως αλμυρές πίτες και τάρτες, αλλά και στη ζαχαροπλαστική σε μιλφέιγ, κρουασάν, γυαλάκια κ.α.

Κις (Quiche)

Είδος ανοιχτής πίτας (τάρτα) με βαση μία τραγανή σφολιάτα και γέμιση με λαχανικά, τυριά, μπέικον και ελαφριά μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος και αβγά. Η πιο γνωστή κις είναι η κις λωρέν με ζαμπόν ή μπέικον και τυρί.

Ζύμη Κουρού

Η ζύμη κουρού φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, αυγό και γάλα και όταν ψηθεί γίνεται μπισκοτένια και τριφτή.. Χρησιμοποιείται σε πίτες. τάρτες και πιτάκια με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.