Ανοιχτή πίτα με κρέμα αρωματισμένη με λεβάντα

Ανοιχτή πίτα με κρέμα αρωματισμένη με λεβάντα

2 ώρες & 50 λεπτά
Για 6-8 μερίδες
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου – θα χρειαστούμε 6 από αυτά*. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 x 30 εκ. και απλώνουμε μέσα τα έξι φύλλα κρούστας, αφού τα βουτυρώσουμε καλά ένα ένα. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι μέχρι αυτό να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη λεβάντα. Μετά από 5 λεπτά σουρώνουμε το μείγμα. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο ζεστό μείγμα ανακατεύοντας ώστε να λιώσουν. Προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα 3

Αφήνουμε την κρέμα να σταθεί για λίγο, μέχρι να αρχίσει να δένει και τη ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα κρούστας. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να πήξει η κρέμα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

(για τη συνταγή θα χρειαστούμε 6 φύλλα )

  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 100 γρ. μέλι
  • 280 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 12 φύλλα ζελατίνης (περίπου 20 γρ.)
  • 420 ml ξινόγαλο ή αριάνι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη βρώσιμη λεβάντα (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μπαχαροπωλεία)
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυκές
Τάρτες