Κοζανίτικη στεγνόπιτα

Κοζανίτικη στεγνόπιτα

Για ένα ταψί 32Χ37εκ
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να μαραθούν. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα υγρά τους για περίπου 10 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε το ρύζι σε 1 φλιτζ. νερό για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιει τα υγρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε με λίγο ταχίνι το ταψί. Αν το ταχίνι είναι σφιχτό, το ζεσταίνουμε λίγο σε ένα μπρίκι. Απλώνουμε το ένα φύλλο κουρού, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, το αλείφουμε με λίγο ταχίνι και το πασπαλίζουμε με λίγο από το σουσάμι. Στύβουμε καλά τα χόρτα με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε πιπέρι, λίγο αλάτι ακόμα, το ρύζι, τα καρύδια και το ταχίνι (αφήνουμε λίγο στην άκρη για το λάδωμα του φύλλου), ανακατεύουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε τις άκρες των 2 φύλλων, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια με το ταχίνι που κρατήσαμε στην άκρη και χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το σουσάμι και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
  • 3 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ταχίνι
  • 4 κουτ. σούπας σουσάμι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμυρές
Πίτες