Πρασοκολοκυθόπιτα με μανούρι από την Cucina Caruso
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
01/11

 

Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω από μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε εκεί να βγάλουν τα υγρά τους όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Κόβουμε πράσα και κρεμμύδι. Σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε να ζεσταθεί 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας ελαφρά κάθε τόσο, για 10-12 λεπτά μέχρι να “μαραθούν”.

 

Όσο σοτάρουμε τα πράσα, κόβουμε το μανούρι σε κυβάκια, χοντροκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου και ψιλοκόβουμε τον άνηθο (μαζί με τα κοτσάνια που έχουν πολύ άρωμα).

 

Όταν τα πράσα και το κρεμμύδι είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε λίγο νερό πάνω απ’ τα κολοκύθια (για να φύγει το πολύ αλάτι) και τα σφίγγουμε στο χέρι, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά. Τα προσθέτουμε στο μπολ που θα ανακατέψουμε τη γέμιση.

 

Στο μπολ προσθέτουμε ακόμη τα 2 αβγά, τα 2 τυριά, τον άνηθο, τον δυόσμο, πιπέρι (αλάτι υπάρχει απ’ τα κολοκύθια) και τις 2 κουταλιές νιφάδες βρώμης, ώστε να τραβήξουν τα υγρά. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλα τη γέμιση για 1 λεπτό.

 

Σε ταψί μεγάλου μεγέθους αλείφουμε τον πάτο και τις πλευρές με λάδι. Βάζουμε το πρώτο φύλλο της ζύμης, αλείφουμε πάλι 1 κ.σ. λάδι από πάνω και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο, πάλι λάδι που απλώνουμε και μετά το τρίτο και τελευταίο φύλλο στη βάση.

 

Προσθέτουμε τη γέμιση, την απλώνουμε παντού και την ισιώνουμε σε ενιαία επιφάνεια. Βάζουμε από πάνω 1 φύλλο, το λαδώνουμε και μετά δεύτερο φύλλο που επίσης λαδώνουμε. Στη συσκευασία έχουν μείνει 3 ακόμη φύλλα που θα τα διπλώνουμε κάνοντας “πιέτες” ανά 3-4 εκ., ώστε το καθένα να πιάσει περί το ⅓ της επιφάνειας. Αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ τραγανή υφή στο φύλλο.

 

Χτυπάμε το τελευταίο αβγό με το γάλα και το απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια για να ροδίσει στο ψήσιμο. Πασπαλίζουμε από πάνω τον παπαρουνόσπορο και τέλος, με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια στην πίτα, φτάνοντας μέχρι κάτω.

 

Βάζουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-55 λεπτά σε χαμηλό ύψος μέχρι το πάνω φύλλο να πάρει χρώμα καλοψημένου. Ανάλογα με τον φούρνο μπορεί να χρειαστεί να ακουμπήσουμε τον πάτο του ταψιού κατευθείαν στον πάτο του φούρνου για να καλοψηθούν τα κάτω φύλλα, οπότε γυρίζουμε τον διακόπτη σε θέρμανση από την κάτω πλάκα μόνο και το αφήνουμε εκεί για 10 λεπτά επιπλέον, κατά μέγιστο.

 

Βγάζουμε την πίτα απ’ τον φούρνο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την καταναλώσουμε, ώστε να ισορροπήσουν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρισμα 

Κάνει για πρώτο πιάτο σε τραπέζι με μη εξεζητημένα φαγητά και βέβαια σαν κυρίως πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι. Αν δεν τελειώσει με τη πρώτη, τα κομμάτια της ταξιδεύουν σε αλουμινόχαρτο άνετα τις δύο επόμενες μέρες, στο γραφείο και οπουδήποτε εκτός σπιτιού, μεταφέροντας την οικιακή γεύση και ζεστασιά σε κάθε χώρο. Τρώγεται μια χαρά και χωρίς ζέσταμα.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων.
Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.