Πλεχτή πίτα με σοκολάτα & αχλάδι

Πλεχτή πίτα με σοκολάτα & αχλάδι

Για 8 άτομα
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Βγάζουμε το ένα φύλλο Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου (το δεύτερο φύλλο τής συσκευα- σίας θα το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση). Κατόπιν, μεταφέρουμε το φύλλο μας πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και αφαιρούμε ένα τρί- γωνο ζύμης από την πάνω αριστερή γωνία και άλλο ένα από την πάνω δεξιά. Κόβουμε και αφαιρούμε, επίσης, δύο μικρότερα τρίγωνα από τις κάτω άκρες (αριστερά και δεξιά). Και στις δύο πλευρές της ζύμης κάνουμε διαγώνια κοψίματα ανά περίπου 2,5 εκ. Σημείωση: Συνολικά θα πρέπει να είναι 5 τα κοψίματα, ώστε να έχουμε 6 λωρίδες ζύμης από κάθε πλευρά.

Βήμα 2

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη μαύρη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις ενοποιηθεί καλά το μίγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύουμε στο μίγμα τη λευκή σοκολάτα και το απλώνουμε στο κέντρο της σφολιάτας. Από πάνω τοποθετούμε τα μισά αχλάδια σε σειρά. Γυρνάμε το κάτω και το πάνω κομμάτι της ζύμης προς τα μέσα, ώστε να καλύψουν από πάνω τη γέμιση. Πλέκουμε επίσης πάνω από τη γέμιση τις λωρίδες της ζύμης, έτσι ώστε να καλύπτουν η μια άκρη την άλλη. Περνάμε με πινέλο την επιφάνεια με το χτυ- πημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα μας να πάρει ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα.

Tip

Η πίτα «D’ Artois» είναι πάντα μια κλειστή πίτα αφράτης σφολιάτας, με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Είτε φτιάχτηκε πρώτη φορά στις κουζίνες του κόμη D’ Artois και μετέπειτα βασιλιά Καρόλου Χ, είτε πήρε το όνομά της από τον διάσημο καλλιτέχνη τού βαριετέ του 19ου αιώνα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κλασι κής γαλλικής γαστρονομίας.

 

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 280 γρ. μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
  • 60 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους
  • 70 γρ. λευκή σοκολάτα τριμμένη
  • 5 μισά αχλάδια κομπόστα, σουρωμένα
  • 1 μεγάλο αβγό χτυπημένο με 1 κ.σ. γάλα