λεξικό

Φύλλο Κρούστας ή Βέργας για πίτες και γλυκά

Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες συνταγές για σπιτικό φύλλο όσες είναι και οι παραδοσιακές μαγείρισσες. Άλλες θέλουν το φύλλο κρουστό και τραγανό, άλλες πιο αφράτο, άλλες με πολύ και άλλες με λιγότερο λάδι. Το λεπτό Φύλλο Κρούστας απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα και εμπειρία στον χειρισμό της βέργας, γιατί τα φύλλα πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα, ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι των γλυκών του ταψιού.

Τοπική Παραδοσιακή Συνταγή

Η συνταγή που αντανακλά την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και διαμορφώθηκε στο χρόνο με βάση τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής αλλά και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Γι’ αυτό, μπορεί συναντάμε πλήθος συνταγών με μικρές αλλα σημαντικές παραλλαγές που κρύβουν μέσα τους τη μοναδικότητα του κάθε τόπου.

Σφολιάτα

Η Σφολιάτα είναι είδος φύλλου που παρασκευάζεται με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου και κατά το ψήσιμο χωρίζεται σε αλλεπάλληλα λεπτά φύλλα. Είναι αφράτη, με βουτυρένια γεύση και τη συναντάμε σε πλήθος φαγητών, όπως αλμυρές πίτες και τάρτες, αλλά και στη ζαχαροπλαστική σε μιλφέιγ, κρουασάν, γυαλάκια κ.α.