Cupcakes με Κρέμα Λεμονιού με Καταΐφι Χρυσή Ζύμη

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ

λεξικό

Ξαίνω

Ο όρος χρησιμοποιείται για το καταΐφι και σημαίνει ότι το απλώνω για να πάρει όγκο και να αφρατέψει.

Ιστορία Φύλλου Καταϊφι

Ινώδες, φίνο και ξεχωριστό, το φύλλο καταϊφι αρχικά παρασκευαζόταν σε μεγάλους, χάλκινους δίσκους σαν τεράστια πικάπ, τους οποίους πύρωναν με φωτιά πριν τοποθετήσουν τη ζύμη από αλεύρι, αλάτι και νερό. Στη συνέχεια, ένας μηχανισμός που έμοιαζε με βελόνα του πικάπ απελεύθερωνε τη ζύμη σε λεπτές γραμμές με κίνηση από το κέντρο προς το εξωτερικό του περιστρεφόμενου δίσκου. Σε λίγα δευτερόλεπτα, η θερμότητα είχε σχηματίσει τις ίνες του κανταϊφιού και ο τεχνίτης με μια κίνηση τραβούσε και μάζευε τις ψημένες ίνες. Σήμερα, ο τρόπος δε διαφέρει πολύ, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας εκσυγχρονίστηκε η διαδικασία και το αποτέλεσμα της παραγωγής. 

Τοπική Παραδοσιακή Συνταγή

Η συνταγή που αντανακλά την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και διαμορφώθηκε στο χρόνο με βάση τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής αλλά και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Γι’ αυτό, μπορεί συναντάμε πλήθος συνταγών με μικρές αλλα σημαντικές παραλλαγές που κρύβουν μέσα τους τη μοναδικότητα του κάθε τόπου.