λεξικό

Μπατζίνα

Kαρδιτσιώτικη πίτα από τις λεγόμενες «τεμπελόπιτες» ή «ζυμαρόπιτες», δηλαδή τις πίτες που δεν έχουν φύλλο παρά μόνο ...γέμιση. Συχνά το βασικό λαχανικό είναι το κολοκύθι σε συνδυασμό με τυριά, αυγά και γάλα ή γιαούρτι και η σταθεροποίηση της γέμισης επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση αλευριού είτε φρυγανιάς (γαλέτας)."

Αβγά Ελευθέρας Βοσκής

Αβγά από κότες που ζουν ελεύθερες και τρέφονται με υψηλής ποιότητας τροφές. Η ελευθερία κινήσεων με τις καταλληλότερες συνθήκες διαβίωσης, κάνουν τις κότες να γεννούν πιο θρεπτικά και νόστιμα, υγιεινά αυγά.

Χωριάτικο Φύλλο

Αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή στις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες και σε πίτες που απαιτούν φύλλο με πιο χονδρή υφή όπως οι πίτες κυρίως με διάφορα χόρτα ή λαχανικά. Φτιάχνεται με σκληρό αλεύρι σίτου, νερό, ξύδι και λάδι ενώ το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα , μερικές φορές και ενδιάμεσα στη γέμιση, ώστε να γίνεται πιο σταθερή η πίτα.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Στραγγιστό γιαούρτι

Παράγωγο του γάλακτος, με σφιχτή και κρεμώδη υφή που το βρίσκουμε τυποποιημένο σε πλαστικές συσκευασίες αλλά και χύμα.Το συναντάμε ως συστατικό ή συνοδευτικό σε πλήθος μεσογειακών συνταγών (τζατζίκι, πιλάφι, γιαουρτλού) αλλά είναι εξίσου διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική (κουλουράκια, κέικ, τούρτες, παγωτά).