λεξικό

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Κατίκι Δομοκού

Λευκό, αλοιφώδες τυρί Π.Ο.Π με λίγα λιπαρά, που παρασκευάζεται από παστεριωμένο κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα με προέλευση την περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας. Το συναντάμε σε συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής αλλά και ως άλειμμα σε ψωμί.

Κεφαλογραβιέρα

Συνδυάζοντας τα τυριά από τα οποία πήρε το όνομα της, η Κεφαλογραβιέρα είναι ένα σκληρό παραδοσιακό τυρί ωρίμανσης που χαρακτηρίζεται Π.Ο.Π με πλούσια αρώματα από πρόβειο και γάλα, ενώ η γεύση της είναι γεμάτη, ελαφρά έως μέτρια αλμυρή. Τη συναντάμε ως γέμιση σε πίτες και τάρτες, σε σάντουιτς ή και σε πιατέλες τυριών να συνοδεύει κάποιο κράσι.

Φέτα

Σίγουρα το πιο διαδεδομένο είδους τυριού στην Ελλάδα, καθώς συχνά στην καθημερινότητα η λέξη “τυρί” ταυτίζεται με τη φέτα. Λευκό, μαλακό ή ημίσκληρο τυρί Π.Ο.Π με πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σημαίνει ότι προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και γίνεται με γάλα από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας ενώ είναι ο πρωταγωνιστής της τυρόπιτας, της σπανακοτυρόπιτας και πλήθος άλλων εδεσμάτων της ελληνικής κουζίνας.