Φέτα Σαγανάκι σε Φύλλο, με Μέλι και Σουσάμι (Cucina di Caruso) με Χωριάτικο Φύλλο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
01/10

 

Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο πάνω στην επιφάνεια του πάγκου μας. Τοποθετούμε μέσα το πρώτο κομμάτι της φέτας με κάποια απόσταση 1-2 εκ. από τις γωνίες, για να μπορούμε να το διπλώσουμε. Κόβουμε το φύλλο παράλληλα, με απόσταση πάλι 1-2 εκ. απ την πλάγια πλευρά σε σχέση με την πλευρά που θα το τυλίξουμε.

 

Με πινέλο κουζίνας αλείφουμε το φύλλο με ασπράδι αβγού, στα σημεία που θέλουμε να κολλήσει με άλλη πλευρά του φύλλου, καθώς θα το τυλίγουμε.

 

Γυρνάμε το κομμάτι της φέτας προσεκτικά, τυλίγοντας το φύλλο, ώστε να περάσει διπλό γύρω της. Κόβουμε με το μαχαίρι το φύλλο, ώστε να απελευθερώσουμε το τυλιγμένο κομμάτι.

 

Κάνουμε “πακετάκι” στις γωνίες διπλώνοντάς τες προς τα μέσα, χρησιμοποιώντας πάντα το πινέλο με το ασπράδι για να κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους, όπου χρειαζόμαστε.

 

Τυλίγουμε το κάθε “πακετάκι” σε μεμβράνη κουζίνας και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.

 

Όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσουμε το σαγανάκι, βγάζουμε τα πακετάκια της φέτας από την κατάψυξη και αφαιρούμε τις μεμβράνες. Ξεκινάμε τη διαδικασία βάζοντας το λευκό σουσάμι να καβουρντιστεί σε μικρό τηγάνι, χωρίς λάδι και σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με κυκλικές κινήσεις. Μόλις αρχίσουν τα σουσάμια να χοροπηδάνε (περίπου 1 λεπτό) αφαιρούμε τα σουσάμια και τα κρατάμε για το γαρνίρισμα.

 

Προσθέτουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ανεβάσει θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, (χωρίς να αρχίσει να βγάζει καπνό όμως) και προσθέτουμε τα πακετάκια της φέτας όπως είναι απ’ τη κατάψυξη. Τα γυρνάμε ανά 30 δευτερόλεπτα με σπάτουλα ή λαβίδα απ’ την άλλη πλευρά και εφόσον χρειαζόμαστε, στο τέλος και για λίγα δευτερόλεπτα στις πλάγιες πλευρές για να πάρουν χρώμα. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 λεπτά για να ροδίσουν παντού και το φύλλο να πάρει ένα βαθύ μελί χρώμα. Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι γιατί αν τρυπήσουμε το φύλλο και αρχίσουν να ρέουν υγρά της φέτας έξω θα αρχίσει να πιτσιλάει το λάδι και μπορεί να μας κάψει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υγρά είναι νερό, που ως γνωστόν επειδή είναι βαρύτερο απ΄ το λάδι, πάει στον πάτο και ακουμπάει πάνω στο τηγάνι. Εκεί όμως απ’ τη θερμοκρασία γίνεται ατμός που ως αέριο, είναι ελαφρύτερος απ’ το λάδι και προσπαθώντας να ανέβει απότομα πάνω, πετάει το λάδι παντού.

 

Αφήνουμε τα πακετάκια της φέτας με φύλλο πάνω στο πιάτο που θα τα σερβίρουμε, περιχύνουμε από πάνω το μέλι, το απλώνουμε αν χρειάζεται και με ένα μαχαίρι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Tip 

Τα φύλλα της συσκευασίας που δεν χρησιμοποιήσαμε, τα τυλίγουμε πολύ καλά σε μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Διατηρούνται για περίπου δύο εβδομάδες, αν δεν έχουν υγρασία.

Έξτρα ιδέα 

Τα ρετάλια απ’ το φύλλο που χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να τα κόψουμε μικρά κομμάτια με το χέρι, να τα σφίξουμε σε ακανόνιστα σχήματα στη γροθιά μας και να τα ρίξουμε στο λάδι. Τα ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις πάρουν χρώμα τα βάζουμε σε ένα πιατάκι και πάλι ρίχνουμε από πάνω μέλι και σουσάμι. Δείτε το βίντεο για τη συνταγή εδώ.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων.
Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.