λεξικό

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα ελαιόλαδο που έχει παραχθεί με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, του οποίου η οξύτητα εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 1g/100g και έχει τέλειο άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία, σε αντίθεση με το απλό ελαιόλαδο στου οποίου την παραγωγή μεσολαβεί ανάμιξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου που οργανοληπτικά και φυσικοχημικά είναι υποδεέστερο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Κατίκι Δομοκού

Λευκό, αλοιφώδες τυρί Π.Ο.Π με λίγα λιπαρά, που παρασκευάζεται από παστεριωμένο κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα με προέλευση την περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας. Το συναντάμε σε συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής αλλά και ως άλειμμα σε ψωμί.