Εκμέκ Καταΐφι από τον Άκη Πετρετζίκη με καταΐφι Χρυσή Ζύμη
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
01/08

 

Βγάζουμε το φύλλο Καταΐφι από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πλήρως σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Για το σιρόπι 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το άσπρο μέρος) και το στικ κανέλας. Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το μέλι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα. Ξάνουμε το καταΐφι με τα δάχτυλά μας και φροντίζουμε να μην έχει καθόλου κόμπους. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×35 και απλώνουμε το 1/3 από το καταΐφι. Πασπαλίζουμε με το 1/3 από το βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές μέχρι να τελειώσει όλο το καταΐφι και το βούτυρο. Με τη βοήθεια ενός πινέλου ακουμπάμε μόνο τις άκρες από το καταΐφι. Ψήνουμε για 1 ώρα. Στα 30 λεπτά το αναποδογυρίζουμε ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη 30 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο.

Για την κρέμα 

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 900 γρ. γάλα, 100 γρ. ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας. Μεταφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην καεί το γάλα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 γρ. ζάχαρη και τους κρόκους. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 100 γρ. γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μόλις πάρει μία βράση το μείγμα στην κατσαρόλα αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για την κρέμα 

Παίρνουμε λίγο από το μείγμα της κατσαρόλας με μία κουτάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια. Στη συνέχεια βάζουμε όλο το γάλα από την κατσαρόλα στο μείγμα με τα αβγά. Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε όλο το μείγμα από το μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά και δοκιμάζουμε. Δεν πρέπει να νιώθουμε καθόλου τη γεύση από το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει.

Για την κρέμα 

Βάζουμε την κρέμα πάνω από το καταΐφι και την απλώνουμε με μία μαρίζ ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Φροντίζουμε να εφάπτεται πάνω στην κρέμα ώστε να μην δημιουργηθεί κρούστα.

Για τη σαντιγί 

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει η σαντιγί και αποκτήσει υφή γιαουρτιού.

Για τη σύνθεση 

Αφαιρούμε το καταΐφι από το ψυγείο και απλώνουμε τη σαντιγί με μία μαρίζ. Περνάμε την επιφάνεια της σαντιγί με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ώστε να σχηματίσουμε γραμμές. Πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σερβίρουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε και με φρούτα της αρεσκείας μας. Δείτε το βίντεο με τη συνταγή για Εκμέκ Καταΐφι από τον Άκη εδώ.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

* Για να βαθμολογήσετε τη συνταγή θα πρέπει να αποδεχτείτε τα cookies προτιμήσεων.
Κάντε click εδώ για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας.