Χορτόπιτα με φέτα και γιαούρτι

Χορτόπιτα με φέτα και γιαούρτι

1 ώρα & 30 λεπτά
10-12 μερίδες
Εύκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Εύκολη

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το βούτυρο. Κόβουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το βάζουμε στο τηγάνι. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5 λεπτά να καραμελώσουν. Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κρατάμε το πράσινο μέρος στην άκρη.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα χόρτα, το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν και πέσει ο όγκος τους. Μεταφέρουμε σε μπολ για να κρυώσουν. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας. Αλείφουμε ένα ταψί 25×35 με ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το δεύτερο από πάνω σταυρωτά. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το τρίτο φύλλο. Βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση το γιαούρτι, τα αυγά και το άσπρο τυρί σπασμένο με τα χέρια μας.

Βήμα 3

Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μυρώνια, τα φύλλα από τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση, προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα. Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε, καλύπτουμε με το επόμενο φύλλο σταυρωτά, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το τελαυταίο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράσσουμε την χορτόπιτα με ένα μαχαίρι. Απλώνουμε από πάνω με το ελαιόλαδο που περίσσεψε και ψήνουμε για 70 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πράσο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φρ. κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, βλήτα, σέσκουλα)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 2 αυγά μεσαία
  • 500 γρ. λευκό τυρί
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 200 γρ. μυρώνια
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο για το άλειμμα