Μπουρέκι χανιώτικο

Μπουρέκι χανιώτικο

Yλικά για 6-8 άτομα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Βήμα 1

Βάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι σε στρώσεις αλατίζοντας κάθε στρώση. Τα αφήνετε να στραγγίξουν 30’ πιέζοντάς τα με ένα πιάτο βαρύ για να βγάλουν τα υγρά τους. (Αν τα κόψετε ροδέλες τα στεγνώνετε σε πετσέτα).

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνετε την ξινομυζήθρα με ένα πιρούνι ή ανακατεύετε τη γλυκιά μυζήθρα με τη φέτα και το γιαούρτι. Στρώνετε σε στρογγυλό ταψί τα 6 φύλλα αλείφοντας το καθένα με λίγο λάδι.

Βήμα 3

Ανακατεύετε σε άλλο μπολ το αλεύρι με λίγο αλάτι. Αλευρώνετε μια χούφτα κολοκυθάκια και τινάζετε το περιττό αλεύρι. Τοποθετείτε τα κολοκυθάκια πάνω στα φύλλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να καλυφτεί η επιφάνεια των φύλλων και να τελειώσουν όλα τα κολοκυθάκια.

Βήμα 4

Απλώνετε την ξινομυζήθρα ή το μείγμα τυριού-γιαουρτιού ομοιόμορφα, πασπαλίζετε με πιπέρι και ραντίζετε με το δυόσμο.

Βήμα 5

Τοποθετείτε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα επίσης αλειμμένα με λάδι και κολλάτε προσεκτικά τις άκρες. Πασπαλίζετε με σουσάμι. Χτυπάτε κατόπιν το υπόλοιπο λάδι με το αυγό και αλείφετε το μπουρέκι. Το ψήνετε στο φούρνο στους 200°C 50’.

Ιδέα

Αν θέλετε να φτιάξετε και ατομικά μπουρέκια χρησιμοποιήστε τη Χωριάτικη Ζύμη Χρυσή Ζύμη, βάλτε σε κάθε φύλλο γέμιση και διπλώστε το σαν πακετάκι. Κατόπιν ψήστε τα μπουρέκια για 45’.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 πακέτο Φύλλο κρούστας για πίτες, Χρυσή Ζύμη
1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
αλάτι
500 γρ. ξινομυζήθρα ή 1/4 του κιλού φρέσκια, γλυκιά μυζήθρα μαζί με 1/4 του κιλού φέτα θρυμματισμένη και 1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ξηρό δυόσμο
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
σουσάμι ή μαυροκούκι για το πασπάλισμα