Νηστίσιμη καροτόπιτα με κουκουνάρι & μυρωδικά

Νηστίσιμη καροτόπιτα με κουκουνάρι & μυρωδικά

60 λεπτά
Μέτριας Δυσκολίας
6-8 μερίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

6-8 μερίδες

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.

Βήμα 2

Βάλτε μια μικρή κατσαρόλα με τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε για 15΄ να καραμελώσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε το σκόρδο πολτοποιημένο, τα καρότα τριμμένα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την κανέλα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και σοτάρετε για 2΄. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και σιγοβράστε για 25΄-30΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα – ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό αν δεν έχουν μαλακώσει. Αποσύρετε και πολτοποιήστε το 1/3 από το μείγμα στο μπλέντερ. Ξαναβάλτε τον πολτό στην κατσαρόλα και ανακατέψτε. Καβουρντίστε το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα και αποσύρετε.

Βήμα 3

Με ένα πινέλο αλείψτε με μαργαρίνη ένα ταψί διαστάσεων 30×20 εκ. και απλώστε στη βάση του 1 φύλλο κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ. Στρώστε από πάνω άλλα 4 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με μαργαρίνη. Απλώστε το μισό μείγμα από τα καρότα και το μισό κουκουνάρι. Στρώστε από πάνω ακόμα 2 φύλλα κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ, αλείφοντάς τα με μαργαρίνη και συνεχίστε με την υπόλοιπη γέμιση και κουκουνάρι. Τελειώστε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψετε με μαργαρίνη και γυρίστε τα προς το μέσα περιμετρικά.

Βήμα 4

Χαράξτε την επιφάνεια της πίτας, αλείψτε με μαργαρίνη και ραντίστε με λίγο νερό. Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30΄-35΄. Αποσύρετε και αφήστε την καροτόπιτα να κρυώσει ελαφρώς. Κόψτε τα κομμάτια που χαράξατε, μεταφέρετε σε πιάτα και σερβίρετε.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

3 κ.σ. μαργαρίνη
1 κιλό καρότα, τριμμένα
3 κ.σ. μαργαρίνη
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
Χυμός από ½ λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
3 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρντισμένο
Αλάτι, πιπέρι

Δεν έτυχε…Πέτυχε!

Χρυσή Ζύμη